Teremtettek és Teremtők

Teremtettek és Teremtők

A gyermek születése a legáldottabb dolog az életben.

A nő életfeladata az ÉLET TOVÁBBADÁSA

A férfi feladata az ÉLET TOVÁBBADÁSÁNAK MEGTEREMTÉSE.

Mozgásfejlődés tantárgyat tanítottam. Az első órán, a méhen belüli állapottal és a születéssel foglalkoztunk. Nagyon jó kisfilmet találtam a youtube-on, a méhen belüli állapot bemutatására kb. 15 percben. Ezt mindig levetítem a hallgatóknak, kellemes, hatásos zene szól alatta, és hagyom, hogy a hatása alá kerüljenek. A petesejt és hímivarsejt mozgásától kezdve a találkozáson a beágyazódáson a növekedésen a magzat fejlődésén a magzat mozgásán a szervek és végtagok kifejlődésén át a születésig. Én akárhányszor látom, meghatódva, és a legnagyobb áhítattal, és tisztelettel nézem végig a legszentebb csodát, egy élet születését.

Aztán visszajelzéseket kérek tőlük.

Sokan megijednek a szülői szerepektől.

Egyre több fiatal érdeklődéssel nézi a gyermekes családokat, mert szingli, és semmiért nem adná a szingliségét.

Elgondolkodtatnak azok a mondatok a fiatalok szájából, hogy, nem merünk gyermeket vállalni, mert nincs hova. Nem keresünk jól, nem tudjuk megteremteni a körülményeket, majd ha meglesz mindenünk.

Ki hol tart a szülővé válás útján. Ez az út, ez a fejlődés nagyon egyéni. Csak akkor lesz eredményes ha megérik rá a fiatal.

Ezen az órán arra törekszem, hogy mindenki jó élménnyel menjen ki a teremből.

Apukám azt kérdezte tőlünk egy vasárnapi ebédnél:

  • Tudjátok mi a legszebb dolog az életben?
  • Gyermeket nevelni!
  • És tudjátok mi a legnehezebb dolog az életben?
  • Gyermeket nevelni!

Ő nem volt pedagógus, de lehetett volna. Tényleg majdnem elfelejtettem, járt a sárospataki tanítóképezdébe 1 évet, de nem fejezte be, mert dolgoznia kellett. Segítenie kellett az édesapjának.

Valóban nehéz a szülői szerep, de gyönyörű. Sokkal több örömöt okoz, mint nehézséget.

Vallom, hogy minden élet egyedi és megismételhetetlen. Olyan jó lenne, ha ezt nem felejtenénk el szülőként és pedagógusként. Vannak olyan szerepek az életben és olyan hivatások, amikor ennek nincs akkora jelentősége, de a szülői feladat és a pedagógusi hivatás ezt a tényt nem hagyhatja figyelmen kívül.   

Share

KAPCSOLAT


E-mail

 

Telefon

+36 30 99 82 528