Mennyi idő alatt lehet megtanulni lovagolni?

Mennyi idő alatt lehet megtanulni lovagolni?

Lovasiskolát vezetek, sokan járnak hozzánk közel 23 éve.

A lovastáboraink messze földön is híresek! Szeretett kis Hazánk gyermekein kívül rengeteg országból táborozott már nálunk lurkó. pl: Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Ciprus, Amerika, Ukrajna, Németország, Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, stb… Ők biztosan magukkal vittek lószagot, lovastudást, egy kis magyar hagyományt. ☺

Sokan tették és teszik föl a kérdést nekem, akik elhatározzák, hogy a gyermeküket lovagolni taníttatják, vagy ők maguk szeretnének megtanulni lovagolni:

Mennyi idő alatt lehet megtanulni lovagolni?

A „mennyi idő alatt” kérdésben benne van a végesség, de mi lesz utána, ha megtanult lovagolni?

Kijártuk az iskolát, és vége. Gyorsan várjuk az eredményt, a tudást, és máris a végét szeretnénk látni és tudni. Azt hiszem, kimondhatom, hogy a ma élő embernek ez a legnagyobb problémája. Miközben az eredményt várjuk, elfeledkezünk a PILLANATRÓL. A lóval töltött pillanatokról, a „vele lenni” érzésről.

A ló egy érző, önálló személyiséggel rendelkező élőlény, akivel a tanulás folyamata nem lehet kizárólag tárgyszerű. A ló szerepe a tanulás folyamatában egyrészről Sporteszköz, másrészről Társ, harmadrészt Tanító. A lovaglás nem történhet simogatás, érintés, érzékelés nélkül.

Filozófiám szerint ez a KAPCSOLAT egy életre szól. Ez egy életforma, életstílus, egy olyan tudás, ami már az enyém és rengeteg pluszt jelent az életemben a lovaglás fizikai funkcióján kívül. Jelent egy társat, egy életérzést, barátokat, illatokat, nehézségeket, munkát, gondoskodást, rendszerességet, következetességet, elfáradást, időt, örömöt, illetve a „csak vele lenni” „flowban lenni” érzését, stb…

A lovaglás ennél összetettebb dolog, ami miatt nehéz meghatározni, hogy mennyi az annyi.

Mitől is függ?

Először én kérdezek vissza: Milyen szinten szeretne megtanulni lovagolni?

Amikor feltesszük ezt a kérdést mit jelent a „lovagolni tudás”, el kell gondolkodnunk azon, hogy mi a célunk. Lovagolni tudás a versenyszint? Lovagolni tudás a 3 jármód ismerete? Mit nevezünk lovagolni tudásnak? MI A CÉLUNK?

Mitől is függ?

A gyermek, vagy személy életkorától, fizikai, értelmi, érzelmi képességeitől, fejlettségétől, hozzáállásától, előzetes ismereteitől, az időráfordítástól, gyakoriságtól, az oktató személyétől, a ló habitusától, képzettségi szintjétől és sorolhatnám tovább, tovább…

Például sokszor a meleg szobában, kényelmes környezetben eldönti a család, hogy lovagolni tanulnak. Elmennek egy lovardába és ott derül ki, hogy fárasztó, hogy nehéz, hogy monoton, hogy büdös van, hogy nem szimpatikus az oktató, stb… Ilyenkor mennyi az annyi?

A legnagyobbak is azt mondják magukról, hogy van mit tanulniuk.

Sokszor érezzük, hogy kijártunk egy iskolát és mennyi mindent kell még tanulnunk. Úgy érezzük, hogy  nem is tudunk semmit.

No hogyan mondjunk erre bármit. Természetesen mindig vannak átlagok, van megfigyelés, tapasztalat arra, hogy mennyi az annyi.  

Én azt szeretném, hogy mindenki, aki a Betyár lovastanyára érkezik érezze otthon magát, találjon emberi és ló barátokra, és érezze, hogy ez egy életre szóló pillanat, egy életérzés, tudás, AJÁNDÉK!  

Minden perce élmény legyen számára, ami hozzátesz a hétköznapjainak BOLDOGSÁGÁHOZ.

 

Share

KAPCSOLAT


E-mail

 

Telefon

+36 30 99 82 528