Adho mukha vrksasana

Adho mukha vrksasana

Jóga

Lefelé fordított kutya póz.

Egyik kedvenc ászanám.

Nyújt és erősít.

Mindig lehet tovább nyújtani.

Ez volt az első olyan póz, amiben a teljességet éltem meg, és amibe bele tudtam lazulni.

Nagyon jó érzés. Azóta is imádom.

 

Kb. 2013-ban kezdtem el jógázni. A barátnőim elkezdtek jógázni és gondoltam kipróbálom.

Emlékszem már az első pár óra lenyűgöző volt számomra.

Életem a mozgás. Sokféle mozgást kipróbáltam már, minden mozgásforma szerintem egy csoda.

A sportmozgások közül a jóga, abba a csoportba tartozik, amelyek egy életen keresztül űzhetőek, és bárki számára elérhetőek. Sokféle változata létezik és a gyerekjóga, a senior jóga, az Iyengar jóga, az ariel jóga, a vinyasa flow jóga és még sokféle. Fiataloknak, időseknek, lassabb mozgást szeretőknek, dinamikusabb embereknek. Nagyon változatos a paletta.

Feltűnhet az is neked, hogy manapság divat lett a jóga.

Azt gondolom, hogy ahogyan a fogyasztói társadalomban megérzi az ember, hogy elrohan mellette az élet egyre jobban szüksége van olyan technikákra és mozgásokra, ahol lelassul  és csak magára figyel.

A jóga ilyen.

Nagyon jól felépített az óraszerkezete.

A ráhangolódás nagyon fontos elem az óra elején, amikor olyan mondatok hangzanak el, hogy „kérd meg a légzésed, hogy működjön közre a gyakorlásod során”, „figyeld a légzésed”, „add át az irányítást a szívednek” stb… Önmagaddal a működéseddel kommunikálsz! ☺ Európai ember megmosolyogja, de mégis nagyon jól esik. Valahogy jó érzés magaddal lenni. Élő működésként érzékelni a lélegzésedet a gondolkodásodat az érzéseidet.

Aztán következnek az ászánák, aminek elengedhetetlen része a légzés, a koncentráció, a testtudat, a térérzékelés, a koordináció. Sokszor egyféle gyakorlat típus van kiemelve az órán, és az az izomcsoport, vagy az a terület kerül fókuszba. pl: Fordított pózok, hátrahajlások, stb…

Aztán mindenki kedvence a végén a savasana, magyarul hullapóz, testnevelőül a hanyattfekvés. Relaxáció, ami legalább 10 perc. Elengedéssel, ellazulással, légzéssel.

Azt tapasztaltam, hogy bármilyen megterhelő volt is az óra, valahogyan az óra végi pihenés kiegyenlíti az energiákat és soha nem volt izomlázam, csak egy kellemes izomérzetem.

 

Most szeretném az adho mukha vrksasana-val kapcsolatos tapasztalásaimat megosztani veletek:

 

Én csak testnevelő szaknyelven tudom nektek leírni. ☺

Térdelőtámaszból indul a gyakorlat.

Nyisd szét a tenyered és támaszkodj meg a padlón. Érezd, hogy a tenyered minden pontja éri a talajt. A tenyér kinyitása önmagában egy fontos feladat. Erre ilyen részletességgel nem szoktunk figyelni. Úgy támaszkodj a tenyereden, hogy az ujjaidat meg tudd emelni, és az ujjaidat nyisd szét amennyire csak tudod. Nagyon jóleső érzés ez a szétfeszített, nyújtott helyzet.

Majd egy nagy levegővétel után emeld fel a csípőd, nyújtsd ki a lábaidat és törekedj a sarkaddal a talaj irányába. A karoddal told hátrafelé magad. A cél, hogy ebben a nyújtott helyzetben a sarkad a talajon legyen. Az sem gond, ha nem ér le a sarkad, mert a nyújtást így is elérheted! A térdeidet feszítsd át és nyújtózz!

Engedd lógni a fejed.

Amikor ezt a gyakorlatot végzed, olyan helyeken fogod érezni a nyújtást, ahol még sosem.

Lazulj bele a pózba! Lélegezz!

Amikor ebben a helyzetben azt mondja a jógaoktató, hogy „lazulj bele a pózba”, azt sem tudod hol vagy, hol fáj, és felteszed magadnak a kérdést, hogy „azt meg hogy kell?”

Eleinte csak azt éreztem, hogy jólesik. Aztán elkezdtem nagyon élvezni, elkezdtem érteni a belelélegezni, ellazulni instrukciókat. Benne lenni a pózban! És mindig egy légzéssel belenyújtózni, hol itt, hol ott. Egyszer a karom, majd a térdem, majd a tenyerem, aztán a nyakam, majd a sarkam, a külső talpélem, és így tovább. Egy pozíción belül, nem szoktam ilyen részletességgel tudatosítani a testrészeimet.

Testtudat kontroll.

Benne vagy a pillanatban. A jógában. A testedben. A jelenedben.

Nem főzöl, nem bevásárolsz, nem takarítasz, nem gyereket nevelsz, hanem magaddal vagy lélegzel a testedben, és élvezed.

Tanulod az ITT ÉS MOST-ot. Élvezed a pillanatot.

Ha próbáltad már csináld, ha nem próbáltad keress egy helyet, és azt ajánlom, hogy Jógázz!

Share

KAPCSOLAT


E-mail

 

Telefon

+36 30 99 82 528