Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Nem is! Sokkal tovább, ugyanis nincs is jobb, mint amikor kibújik a kezed és a lábad a takaró alól. Egy jó nagy reggeli nyújtózkodás! Arról nem is beszélve, hogy milyen egészséges! Felébredsz, kinyújtod karjaidat, lábaidat, megnyújtóztatod izmaidat, és indulhat a nap. Beindítod a keringésedet, felébreszted a testedet!  

Nekem ez nagyon jól esik. Először az ágyban nyújtózkodva, majd felkelve megnyújtózom, nagy levegőt veszek, karjaim a magasba emelem, és csak nyújtózom fölfelé, mintha el akarnám érni a napot!

Van egy kedvenc gyakorlatom, amit napközben sokszor szoktam alkalmazni, amikor azt érzem, hogy beállt a tartásom. Csináld utánam. Fűzd össze az ujjaidat a hátad mögött. Fordítsd ki a tenyered, nyújtsd ki a karod, a könyököd feszítsd át és távolítsd el a hátad síkjából, told lefelé, és forgasd hátra a vállad, zárd össze a lapockádat, és nyisd ki a mellkasod. Például egyszer megcsináltam ezt a gyakorlatot, és olyan hangot hallottam, mintha kiroppant volna a szegycsontomnál valami, szinte megkönnyebbült a mellkasom.

Én nagyon sokszor érzem magamon, hogy nem figyelek a tartásomra, előre esik a vállam, elernyed a hátam, elhagyom magam. Például ilyen helyzetek az autóvezetés, a számítógép előtt ülés, a vasalás, az olvasás. Sok-sok kényszertartás van az életemben.  El szoktam gondolkodni azon, hogy én még csak-csak figyelek a testemre, de mi van azokkal az embertársaimmal, akik egyáltalán nem figyelnek magukra, a testük jelzéseire! Valószínű sok-sok fájdalmas testérzet. ☹

Amikor inaktív a hát és a felsőtest, akkor a test belefeledkezik ebbe az inaktív helyzetbe és kényelmetlen kényszertartásokra kényszerül. Micsoda alliteráció! Kényelmetlen Kényszertartásokra Kényszerül. ☺

A kényelmetlen kényszertartások után, ha nincs mozgásinger, sok fájdalom, mozgáskorlátozottság léphet fel, és belső szervi működészavarok jelentkezhetnek, amelyek csak később mutatkoznak meg, de lappanganak. Először csak a fizikai fájdalmak, aztán később elhízás, cukorbetegség, keringési problémák, stb…

Mit okoz az inaktivitás?

Az inaktivitás anyagcsere-változások egész sorát idézi elő. A nem használt izmok például nem csak visszafejlődnek, hanem az izomrostok aránya eltolódik a lassú típusú, zsírt égető rostok felől a gyors típusú izomrostok felé, amelyek a glükózt használják energiaforrásként. A vérben glükóz halmozódik fel annak ellenére, hogy a szervezet termeli a cukor lebontásához szükséges inzulint. A kevés munkához szénhidrátokat felhasználó izomzatban így felhalmozódnak az elégetetlen lipidek. A vér nagyon zsírossá válik. A zsíros vérben gyorsabban rakódnak le különböző plakkok, amely az érszűkület melegágya. Illetve a lerakódást a lassú keringés is támogatja. Például ez magyarázza azt, hogy miért jár együtt az mozgásszegény életmód a szívbetegségekkel. 

Az inaktív élet során, már nagyon egyszerű hirtelen mozgástól, vagy a kényszertartástól, izomgörcsök alakulhatnak ki, a lusta izmok húzódásra hajlamosak lesznek és egyéb fizikai tünet jelentkezhet.

Hogyan lehet ezen változtatni?

  1. Eldöntöm, hogy mozogni fogok.

  2. Ha választani lehet, hogy autóval, vagy gyalog megyek, akkor gyalog megyek.

  3. Reggel kicsit átmozgatom a testem.

  4. Nyújtózkodom sokat a nap folyamán.

  5. Ha ülő munkát végzek, akkor legalább óránként sétálok egyet.

  6. Vezetés közben megnyújtóztatom a hátam, fejtetővel megnyújtózva kiegyenesítem a nyakam.

  7. A boltban, postán sorban álláskor, vagy bármilyen várakozás során, kiegyenesítem a hátam és megmozgatom a testem.

  8. Izomfeszítéseket végzek. pl: megmozgatom a lábujjaimat a cipőben, a kézujjaimat kifeszítem és ellazítom.

  9. Erőteljes megkönnyebbüléssel kifújom a levegőt és elengedem a feszültségeim.

 

Átvitt értelemben addig nyújtózkodom ameddig a takaróm ér!

Fizikai értelemben pedig sokkal tovább! ☺

Share

KAPCSOLAT


E-mail

 

Telefon

+36 30 99 82 528