A legnagyobb ellenséged a karosszék!

Mozgáshiány.

Úgy érzem, nem tudok eleget írni a mozgás jelentőségéről. Ez az életem.

Azt gondolom, hogy a keringési rendszerünket nem tudjuk máshogy ingerelni, csak ha valamilyen elmozdulást, megmozdulást, MOZGÁST végzünk.

Mi történik, ha nem mozgunk?

Lassul a keringés.

Ha lassul a keringés, akkor a különböző tápanyagok, alkotóelemek nehezebben jutnak el a szervezetünk különböző részeire, különösen a perifériákra.

A test szállítmányozási nagyvállalkozása a VÉR-ÉR KFT. ☺

Ő felelős, hogy eljussanak az alapanyagok a szervekhez az ideális működés érdekében.

Nagyon fontos ehhez az erek minősége, a vérszállítás aktivitása. Ha az erek nem dolgoznak, ellustulnak. Ha a vér szállítás lassú, nehézkes, lusta, akkor a vér alkotóelemei sokszor állnak meg az autópályán a parkolóban, néha elidőznek, majd ott ragadnak.  ☺

Mire gondolok? Lerakódások keletkeznek, PLAKKOK rakódnak az ér falára, és ezek súlyos betegségekhez vezetnek. A plakkokat alkotó anyagok között találhatjuk a zsírt, a koleszterint, a kalciumot, illetve a fibrint, mely a véralvadásban szerepet játszó egyik anyag.

De ez már következmény!

Minek a következménye? A MOZGÁSHIÁNYNAK és a ROSSZ TÁPLÁLKOZÁSNAK!

Állandóan lassú keringés, lusta véráramlás, felgyülemlett plakkok, amivel a szervezetünk nem tud mit kezdeni.

Pedig meggyőződésem, hogy a szervezetünk a világon a legcsodálatosabban működő egység. Nem véletlenül írtam, hogy EGYSÉG.

Egy gyönyörű EGYSÉG, mert:

  • Minden mindennel összefügg benne.
  • Egymástól elválaszthatatlanok a működések.
  • Öngyógyításra képes.
  • Észrevétlenül működik.
  • Alázattal szolgál engem.
  • Mindig a rendelkezésünkre áll!

Természetesen ejtenünk kell egy pár szót az életünk motorjáról a SZÍV-ről is. A szív a vérkeringés központjában elhelyezkedő izmos pumpa, amely percenként hatvan-nyolcvanszor összehúzódva tartja fenn a vérkeringést. Szakadatlan működése biztosítja a test különböző részeinek vérellátását. Akkor jó neki és nekünk is, ha működik, és ha jól működik. Ha valamit nem használunk, elrozsdásodik, beporosodik, elrohad, és sorolhatnám. El tudjuk képzelni. Gondoljunk mindig erre, ha kicsit ellustulunk. Kicsit gondoljunk a szívünkre és a keringésünkre! Kicsit szánjuk meg ezt a gyönyörű szerkezetet, ami az enyém, és számomra a legfontosabb. ☺  Álljunk föl a karosszékből és mozduljunk meg! Jusson eszünkbe, hogy nem akarunk neki rosszat! Ne másokra figyeljünk mindig, figyelj kicsit befelé! LÉGY FONTOS MAGADNAK!

Az erek állapota, rugalmassága attól függ, hogy aktívak, vagy inaktívak az évek során. Ha dolgoznak, akkor aktívak, ha nem dolgoznak inaktívak. Az erek szállítják a vért.

A vér feladatai:    

  • légzési gázok szállítása (oxigén a tüdőből a sejtekhez, szén-dioxid a sejtekből a tüdőhöz).
  • tápanyagok szállítása (a felszívódás vagy raktározás helyéről a sejtekig).
  • salakanyagok szállítása (a sejtektől a kiválasztás helyére, a vesébe).
  • hormonok (kémiai hírvivő és szabályozó anyagok) szállítása (a termelődés helyétől a sejtekig, amelyekre a hormon hatást gyakorol).
  • kórokozókkal szembeni védelem (a benne lévő fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a szervezet számára idegen sejteket, anyagokat).
  • hőszabályozás (a bőr hajszálérhálózatán átáramló vér mennyiségének szabályozásával a szervezet hőleadása szabályozható).
  • véralvadás biztosítása (a megalvadó vér a sebgyógyulásig elzárja az ereken keletkező sérüléseket).

 

Mennyi munkája van a vérnek és az ereknek, észre sem vesszük nap mint nap. Jó rendben értem, sok feladatot van EMBER, de, hogy ennyire figyelmetlen vagy? Az már baj. Kicsit figyelj jobban magadra!

Aztán, hogy hogy nem Szabó Gyuri bácsi videóját dobta fel a facebook. Őt az izületi megbetegedésekről kérdezte az unokája. Az első mondata az volt, hogy az első legfontosabb teendő a MOGZÁS, aztán a csalánnal való csapkodása az ízületnek. De minden esetben meg kell keresni az alapbajt. És még sok okos javaslata van.

De ez csak egy nézőpont volt, amit itt megemlítettem a MOZGÁSsal kapcsolatban, még sokféle nézőpontból meg fogom nektek erősíteni a jelentőségét. ☺ Például…

Ha gond van a gyerekkel az oviban, mit mondanak, vigyék el valamilyen külön sportmozgásos tevékenységre, mert nem tud mit kezdeni az erejével!

Ha egy nagy szívműtéten esik át a beteg, mit javasol az orvos a MŰTÉT UTÁNI NAPON? Próbáljon –persze segítséggel- kimenni mosdóba, járkálni! Miért? Hogy fokozza a keringést! Ingerelje a szívét óvatosan, hogy az optimális működés visszaálljon! Apróságnak tűnik, de életmentő!

Minden hová vezet? A MOZGÁSHOZ?

Tehát igazam volt az első mondatommal?

A legnagyobb ellenséged a karosszék!

Állásba fel! Indulás!

Séta, Futás, Úszás, Kerékpár, Túrázás, Torna …

Bármi, ami jól esik!

,,Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!
A karosszékből álljanak most fel!
Ez a kis torna néhány percen át.
Ne tessék félni senkinek sem árt!"

Share

KAPCSOLAT


E-mail

 

Telefon

+36 30 99 82 528